SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Ya Bebeğimde Genetik Sorun Varsa?

         alt

 Yıllardır anne adaylarıyla içiçeyim. Gözlemlerim bu dönemin mutluluk ile dolu geçmesi gerekirken nice endişeyle de gölgelendiği yönünde...

Hamilelik, beraberinde getirdiği eşsiz müjdesellik yanında, anne adayının, kişiliğine, psikolojik ve bedensel sağlığına, aileden gelen genetik yatkınlıklara ve negatif hipnozlara da bağlanabilecek pek çok sebepten ötürü, kurgulara ve kuruntulara da açık bir dönemdir.


Günümüz toplumsal yaşamının kapitalizme esir olmuş bir yığın tuzağının sağlık sektörüne de yansıması sonucunda, gereklilikten öte, sektörün bütcesel kaygılarıyla, hasta adaylarından istenen bir yığın test ve uygulamanın, anne adaylarına ve yenidoğanlara da elbette  bir şekilde ucu uzanmıştır ve bu test ve uygulamaların yapılabilirliğini sağlamanın en kolay yoludur şüphe  kurgulanmasını sağlamak ve kişileri pek çok uygulamanın yapılmasına razı kılmak.

Ben sağlık için olsun, doğum için olsun, doğallıktan yana çizmiş olduğum çizgimin üzerinde aynı kararlılıkla yürürken, çok sayıda hamilemin, amniyosentezler, hatta kordon sentezlerle ürkütüldüğünü  gözlemledim. Yaş ve genetik faktörler de, bebeğin önceki ölçümleri de gerektirmediği halde , aynı bir ticarethane gibi, ardarda amniyosentezlerin yapıldığını kendi hamilelerimden  duydum izledim . Her test anne adayı için bir kabus teşkil eder ve o dönemi huzursuz geçirmesine sebep olurken, anne karnındaki bebeğin hücre hafizasında da bu korkuların kayıtlar bıraktığını aldığım diğer eğitimlerde öğrendim.

Anne adayının, sadece doktorunun ultrason sırasında kendi kendine dile getirdiği bir kelimeye takılıp, ağlayarak bunu kurguladığını  ve kendini depresyona soktuğunu yaşayarak deneyimledim. "Neden hemen doktoruna sormadın ne demek istediğini" dediğimde, doktorunun çok sinirli ve acele hareketler içinde olmasından dolayı çekindiğini ve kötü birşey duymaktan da korktuğunu öğrendim.

Yapılan amniyosentezlerin artık her ne kadar risk yüzdesi düşse de halk arasında eskiden kalan pek çok geri bildirim var ki "bebeği kaybedebilirsiniz"  diyen bu riskin artık neredeyse imkansız hale gelmiş olmasına rağmen, insanlar tedirginlik yaşamaya devam ediyor bu durumda da mecbur  kalmadıkça bu uygulamayı yaptırmak istemiyorlar.

Risk olmadığı halde doktoru da talep emediği halde,  sadece çevrede korku hikayeleri anlatmayı çok sevdiği için sürekli negatif hipnozlar yaratan bir anlayışla büyümüş çok insan var ve bu insanlar hamile biri gördüğünde hemen  bu saçmalıkları sıralayarak, hamilenin ne kadar güçlü olduğunu bilemediğimiz psikolojisinde fırtınalar yaratabiliyor ve rüyalarına kadar nüfuz edebiliyorlar.

Bu durumlarda  olabildiğince erken  bir sürecte , anne-baba adayına sunulabilecek korku senaryolarından kurtulmayı ve güvenle önüne bakmayı veya  varsa gerçekten bir negatif ihtimal, bebekle kurulan bağ daha fazla sağlamlaşmadan gerekenin yapılabilmesine imkan vermeyi sağlayacak bazı yollar olmalı derken, 

ama bu birşeyler anneye de bebeğe de  fiziksel olarak da psikolojik olarak da zarar vermemeli derken,

ama bu birşeyler kolay uygulanmalı derken

 ama bu birşeyler güvenli olmalı derken

artık bazı non-invaziv testler olduğunu öğrendim.

Yani anne kanından alınan örnekler üzerinden yapılan testler ile bebeğin  10. haftasından itibaren sağlıklı sonuç verebilen testlerden bahsediyorum.

Sonra bu testlerin birbirleriyle kıyaslamalarına baktığım zaman, testin uygulanabilirlik skalasındaki profillerin, hem ikiz gebeliklerde de, hem tüp bebek gebeliklerinde de, hem  de taşıyıcı anne gebeliklerinde de uyguanabilirliği ile 10. haftadan itibaren sağlıklı sonuç veren  NİFTY ile tanışıp görüştüm.

% 99,9 oranında başarılı sonuç verdiğini açıklayan  NİFTY nin istatiksel verilerini istedim.

Hamileliklerde en sık rastlanan 3 trizomi durumu olan DOWN SENDROMU, EDWARDS SENDROMU ve PATAU SENDROMU için  tarama yapan bu testin, doğum için avantajlı yaşı geçmiş kişilerde de, kişisel veya aile geçmişinde kromozomsal bozukluk olan kişilerde de,  1. ve 2.trimestrde serum taramalarında ve ultrasonda anormallik olan gebeliklerde de  doğruluk oranı gözardı edilemeyecek mükemmelikte sonuçları verdiğini öğrendim.

Bunları sizlerle  sıkça paylaşacağım ve bilinçlendirmeye çalışacağım ancak bugune dek yapılan ve  en yüksek kapasiteyle çalışmasından dolayı da bu rakamın hızla arttığını söyleyebileceğim dünya çapında 300.000 den fazla testte % 99,9 hassasiyet ve özgüllük bana , bebek bekleyen aileler açısından  çok anlamlı geldi.

www.niftytest.com/tr den daha ayrıntılı bilgi alabileceğiniz gibi bu konuda çalışan doktorlarımızı da araştırıp sizlere kısa sürede  bilgileri sunacağımı belirtmek isterim.

Bu arada test sonuçlarıyla alakalı olarak her  alternatif için tazmin edici sigortaların belirtilmiş olduğunu öğrendiğimde , anne-bebek sağlığına ve insanlığın geleceğine bu kadar hassas bir bakış ile yaklaşan NİFTY test ve GENOKS firmasına büyük saygı duyduğumu da ifade edip bu konuyu farklı bir yazıya bırakayım.