SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Doğumda Babalar Ne Yapar?

alt

Doğal Doğum Bilinci Seminerlerimizde olsun, Doğuma Hazırlık ve Pilates derslerimizde olsun, babaları da her zaman katılmaya teşvik ediyoruz eğitimlere. Bu eğitimlere katılan babalar ile anneler arasındaki bağ gözlemlerime göre, inanılmaz güçlenmeye başlıyor ve doğum hakkındaki tüm görüşleri büyük ölçüde değişen babalar için doğum ve eşinin yanında olmak, hayatının en önemli deneyimi oluyor.

Eğitimlerimize katılan babaların %95 ,ki giremeyenler genellikle şanssızlık eseri giremiyor, doğuma katıldığı için ve eşine destek olabildiği, o büyüyü yaşayabildiği için çok ama çok mutlu ve gururlu. Eğitimlere önceden katılıp da, doğuma giren babalarımız, diğer eğitimlerde bizlerle beraber buluşup, yeni baba adayları ile deneyimlerini paylaşıyorlar. Genellikle bu paylaşımdan çok "mutlaka siz de bunu yaşamalısınız" heyecanının dışa vurumu oluyor zaten. Çünkü inanılmaz bir heyecan içinde  tüm ruhları ile  adeta ışıldıyorlar anlatırken.

Şimdi bu konuyu bir dizi haline getireceğim ve bazılarını babaların ağzından, bazılarını da benim nlardan dinlediğim şekliyle burada paylaşacağım.

İlk babamız, Deniz Ermiş MERİÇ' in biricik eşi Orhan MERİÇ... Prenses ateştopu LARA NUR 'un babası...

 * HAMİLELİK SIRASINDA AMA EĞİTİMLERDEN ÖNCE DOĞUMA GİRMEK KONUSUNDA FİKRİNİZ NEYDİ?

 Ben hep girmeyi düşünmüştüm açıkçası. Her şeyden önce çok ilginç bir deneyim olacağını düşünüyordum. Nitekim de öyle oldu.

* EĞİTİME KATILMAYI SİZ Mİ İSTEDİNİZ, EŞNİZİ KIRMAMAK İÇİN Mİ KATILDINIZ VEYA NASIL KATILMAYA KARAR VERDİNİZ?

 Bu konuda özel bir eğitim almadım ben. Deniz hastanede hamile yogasına gidiyordu. Ben de düzenli olarak tüm doktor randevularına, rutin kontrollere katılmıştım.

*DOĞUM BAŞLADIĞI ANDA YAPMANIZ GEREKENLER HAKKINDA NASIL BİR RUH HALİ İÇİNDEYDİNİZ?

 Heyecanlıydım onu kesinlikle hatırlıyorum. Doğum fotoğrafçısı arkadaşım yetişemeyecek diye kapıda dönüp duruyordum. Neyse ki o da tam zamanında yetişti ve beraber girdik. Ama genel olarak doğum sırasında soğukkanlı olduğumu düşünüyorum. Zaten bir şey de yapmadım pek. Eşimin yanında durup elini tutmakla meşguldüm doğum sırasınca.

 * DOĞUM SIRASINDA EŞİNİZLE NASIL BİR DESTEKLEŞME İÇİNDE OLDUNUZ? REHBER OLDUYSANIZ BUNU KISACA ANLATIR MISINIZ?

 Elini sıkı sıkı tuttuğumu hatırlıyorum Deniz’in. Bir de gelişmeleri bildirdiğimi hatırlıyorum. Yani bak başı çıktı bebeğin şimdi kollarını çıkarıyorlar v.b. Nefes alıp vermesini söylemiş olabilirim. Hayal meyal hatırlıyorum o anları.

 *DOĞUM ANINDA HİÇ ORADA OLDUĞUNUZA PİŞMAN OLDUNUZ MU, VEYA EŞİNİZLE BU ANI PAYLAŞMAK SİZİN İÇİN NASIL BİR DUYGU İDİ?

 Pişman olmadım aksine umarım bir işe yarıyorumdur eşime destek olarak diye düşündüm.

 *BEBEĞİNİZİN DOĞUM ANINDA YANINDA OLMAK NASIL BİR DUYGUYDU?

 Çok güzeldi tabii ki. Yaratılışında az da olsa katkınızın olduğu bir canlının dünyaya gelişini görmek nefes kesici. Hemen şunu düşündüm. Umarım nefes alır, ağlar sağlıklı doğduğunu anlarız.

 * DOĞUM BİTTİKTEN SONRAKİ DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİZ NEDİR?

 Büyük bir ferahlık ve rahatlama… Hem eşimin çektiği ızdırabın bitmesine hem de kızımın doğumuna duyulan çifte sevinç denebilir.

 *DOĞUM ANINDAN BARİZ ŞEKİLDE AKLINIZDA KALAN YAŞANMIŞLIKLAR NELERDİR?

 Çok ilginç olduğu kesin. Başka bir dünyada yaşanıyor sanki doğum. Maskeli insanlar, steril bir ortam bir sürü alet edevat. İçerisinin ya çok sıcak ya da bana öyle geldiğini hatırlıyorum. En komiği de küçük hanım (Lara Nur) içeriden çıktıktan sonra doktorun elinde temizlenmeye giderken göz göze geldik desem inanır mısınız? Hiçbir şey görüp anlamadığa eminim ama “sen misin benim babam” gibi bir kaşını kaldırıp bana baktığını hatırlıyorum! O an dondum kaldım nutkum tutuldu. Nasıl yani dedim içimden?

 *ANNE DOĞUM ANINDA SİZE İHTİYAC DUYUYOR MUYDU? ORADA OLMANIZIN GERÇEKTEN İYİ BİR FİKİR OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ANLAR YAŞANDI MI? VEYA TAM TERSİ ANLAR?

 Umarım iyi bir fikirdi. Başında bir sürü ebe hemşire ile bir ara bunalmıştı ve ebeye bağırdığını hatırlıyorum. Eşimin elini tuttum ve güç, cesaret verip sakinleştirmeye çalıştım.

 *DOĞUMA GİRMENİZ EŞİNİZE BAKIŞINIZDA OLUMLU OLUMSUZ NE GİBİ ETKİLER BIRAKTI?

 Ne kadar güçlü ve dirayetli bir kadın olduğunu bir kez daha anlamama yardım etti bu tecrübe. Kendisiyle gurur duydum. Pek çok kadının doğrudan sezaryeni tercih ettiği günümüzde hiç korkmadan 9 ay boyunca normal doğumda ısrar etti ve sonunda başardı.

 *SORU OLARAK SORMADIĞIM AMA SİZİN SÖYLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VAR MI?

 Dayanabileceğini düşünen ve istekli her baba adayı girebiliyorsa doğuma girsin derim. Hayatta bir kere yaşanabilecek tecrübelerden biri çünkü. O zor anlarında eşinizin yanında olmak isteyeceğinizi düşünüyorum.

Çok teşekkürler sevgili Orhan.... Sevgilerimle

JALE ÖZEN





 

Jale Özen DDB

Doğumda Zamana Saygıya Dair


Doğumun zamanını beklemek ve doğumda da zamana saygı duymak... Süreci yaşamak ve hissetmek

İşte gene harika bir doğum.

Dr.Ahmet Akkoca' dan dinliyoruz:

42+1 haftada aramıza gelen Sofi bebek doğumda zaman...

Devamını oku...

Çevrimiçi Kullanıcılar

Şu anda 16 ziyaretçi çevrimiçi

DDB

  AMACI NEDİR?


Doğal Doğum Bilincinin amacı, toplumu, özellikle de anne ve babaları doğumun doğal olmasının önemi ve tekniği hakkında  bilinçlendirmek, kalıplaşmış ve korkunun beslendiği kalıpları kırmaktır. Toplumları gerçek değerlerini kaybetmemiş bir toplum olarak güçlü kılmanın en önemli yolu, anne bebek arasındaki bağları ve  dolayısıyla da aile bağlarını kuvvetlendirmektir. Bu bağların en güçlü ve en derin olanı hamilelikte ve doğum sırasında anneyle bebek arasında kurulabilir. Sonrasında kazanılabilecek güçlü diğer bağlar da  ailesel ve toplumsal değerler ile ve sevgiyle saygıyla kazanılır.


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...