SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Doğum Ve Pozisyonlar

Akılda kalıcı ve fazla ayrıntıya girmeden doğumun aşamalarına göre uygulanması önerilen pozisyonları özetle bir hatırlatmak istedim. Önemli olan doğum sırasında bedeninizin ihtiyacı olan pozisyonları bulup kullanabilmeniz... Bu bebeğinizin ilerleyerek kucağınıza gelebilmesi için geçeceği yollarda onun ilerlemesini kolaylaştırarak, doğumunuzda size yardım edecektir. Özellikle kalça esnetme ve çevirmelerle beraber bu duruşları kombine etmeye çalışın... En önemlisi elbette nefeslerle beraber bu duruşları kullanmanız. Nefes konusuna ayrıca gireceğimden burada sadece size  kasılmalar sırasında mutlak suretle nefesi asla tutmamanızı  vurgulamak istiyorum.

Ne kadar  kasılmalar ile nefesinizi yavaşca  ve en diplere kadar içinize akıtırsanız bebeğinize kasılmalar sırasında ilerlemesi için o kadar çok yardım edersiniz.

Doğumun 1. aşamasında, erken dönemden, tam silinmeye kadar geçen süre içinde:

1- Ayakta pozisyonlar

Yürümek, dansetmek, step-touch adımları, pelvik tilt duruşları, ayakta bir yere, yatağa, duvara vb. kalçayı dayayarak oturur gibi durmak

2- Öne Eğilmeli Pozisyonlar

Oturarak öne eğilme; Pilates topuna oturarak yatağa doğru kol ve başı dayayarak eğilmek gibi,

Ayakta öne eğilme; Yatağa koyulan top veya yastıklara doğru üst bedenle eğilip destek almak, eşimizin boynuna sarılıp öne eğilmek vb.

4 ayak pozisyonlar ile öne eğilme;  eller ve dizlerin üstünde duruş, bunu yatakta veya yastıklar üstünde yerde yapabilirsiniz, özellikle kasılmalar anında iyi gelecektir ve eşiniz size gereken alt arka beden masajını daha rahat uygulayabilecektir. Bu pozisyon dirsekler üstünde  iyi bir dinlenme pozisyonudur da.

3- Asimetrik Pozisyonlar

Merdiven çıkmak, lunch dediğimiz tek dizin kırılıp  ayağın yana açıldığı ve ister dizüstünde ister ayakta uygulanabilen pozisyonlar pelvisi esnetmek için idealdir.

4- Yan Yatılan Pozisyonlar

Bacak arasına ve baş altına yastık desteği alarak yan yatışlar


Doğumun 2. aşamasında, yani itme-ıkınma ve doğum aşamasında:

1- Oturur Pozisyonlar

45 derece eğimli şekilde oturur pozisyonlar genelde son aşamada ıkınma amacıyla doğum masalarında da kullanılan pozisyondur.  Bebeğinizi kasılma ile beraber özel ıkınma nefesimiz ile iterken bu pozisyonu kullanmanız, doğumunuza yardım eden kişiler için de kolaylık sağlar. Ikınma nefesimizi "özel" olarak nitelendirdim.. Çünkü özel bir nefes,pilates nefesi ile ıkınmanız , normalde pek çok yerde hala uygulanmakta olan "valsalva manevrası" tekniğindeki gibi nefes tutarak ıkınmaktan farklı ve çok daha kolaydır, hem de epidural uygulaması yapıldığı hallerde ıkınamama sorununu çözer çünkü teknik ile yapacağınız ıkınmada karın bölgenizi hissetmenize gerek yoktur. Bunu ayrı bir başlık ile tekrar ele alacağım.

2- El -Diz üstü -4 ayak- Pozisyonlar

Her türlü ve her destek kullanılarak, ller veya dirsekler üstünde uygulanabilir.


3- Squat Pozisyonlar

Genellikle yer çekiminin etkisinden de yararlanmak için çömelmek ve benzer pozisyonlar faydalıdır. Bunun için çömelme barı da kullanılabilir, eş desteği ile de çömelinebilinir, tavandan sarkan çarşaf veya trapez gibi bir aparata da asılınabilinir. Önemli olan Squat pozisyonlarını kullanabilmektir.

4- Yan Yatışlı Pozisyonlar

Bebeğinizin çıkşında bazan bacağınızı daha çok açabilmeniz gerekir, bu durumlarda hem yorulduğunuz için size daha kolay gelebilecek olan yan yatışları kullanıp, ayağınızı yukarıda bir aparata asmanız veya eşinizin ya da yardım eden kişinin bacağınızı tutarak size yardım etmesi doğumunuzda  bu aşamada size yardım eder.

 

Jale Özen DDB

Doğumda Zamana Saygıya Dair


Doğumun zamanını beklemek ve doğumda da zamana saygı duymak... Süreci yaşamak ve hissetmek

İşte gene harika bir doğum.

Dr.Ahmet Akkoca' dan dinliyoruz:

42+1 haftada aramıza gelen Sofi bebek doğumda zaman...

Devamını oku...

Çevrimiçi Kullanıcılar

Şu anda 10 ziyaretçi çevrimiçi

DDB

  AMACI NEDİR?


Doğal Doğum Bilincinin amacı, toplumu, özellikle de anne ve babaları doğumun doğal olmasının önemi ve tekniği hakkında  bilinçlendirmek, kalıplaşmış ve korkunun beslendiği kalıpları kırmaktır. Toplumları gerçek değerlerini kaybetmemiş bir toplum olarak güçlü kılmanın en önemli yolu, anne bebek arasındaki bağları ve  dolayısıyla da aile bağlarını kuvvetlendirmektir. Bu bağların en güçlü ve en derin olanı hamilelikte ve doğum sırasında anneyle bebek arasında kurulabilir. Sonrasında kazanılabilecek güçlü diğer bağlar da  ailesel ve toplumsal değerler ile ve sevgiyle saygıyla kazanılır.


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...