SİTE: Ana Sayfa Doğal Sağlık Alternatif Tıp - H. Oğuzhan Söylemez Meyve Suyundaki Yanılgı
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Meyve Suyundaki Yanılgı

Yanılgı: Meyve suyu küçük büyük herkes için iyidir !!!

Bu tip yanlış düşünce kalıplarını doğru gerçeklere dayandırarak oluşturuyorlar. Nasıl mı?

Meyveler iyidir , o halde meyve suları da iyidir. Ve de bir bardak suda birçok meyvenin suyu olduğuna göre daha da iyidir.

YANLIŞ !!


Ama kimse bu teoriyi sorgulamayı bile düşünmez. Peki, portakal suyunun ve limongillerin kanser, şeker hastalığı, kalp- damar hastalıkları, kemik erimesi, kireçlenme gibi hastalıkları yapmada yardımcı rol oynadıklarını söylersek ne dersiniz? Limon asidi ve vitamin C bağırsaktan demir emilimini arttırdığını ve yukarıdaki hastalıkların hepsinde hücrelerde yoğun bir demir oranın olduğunu söylesek.

Portakal ve limon sularının içimi son 50 yılda 4 kat arttığını ve buna paralel bu hastalıklarında büyük bir hızla arttığını biliyor muydunuz? (Biochemical and Molecular medicine 1995)

Örneğin sigara içmeyenlerde akciğer kanseri oranı araştırmasında beslenmenin rolü araştırıldığında sürpriz bir sonuç yakalanmış. Portakal suyu ve limongiller tüketme oranı ile akciğer kanserine yakalanma oranındaki artış paraleldir. (American journal of Epidemiology 1996)

Başka bir örnek daha, böbrek taşı oluşması oranı greyfurt, domates ve elma suyu içenlerde çok daha yüksektir. (American journal of Epidemiology 1996)

65000 kadın üzerinde yapılan kemik erimesi araştırmasına göre; kalsiyumun kalça kırıklarından korumadığı gibi bir sonuç çıkmasının yanı sıra, magnezyum-demir-vitamin C tüketme oranında kemik erimesini hızlandırdığı gibi bir ilginç sonuçta çıkmıştır. (International journal of Epidemiology 1995)

Yunanlı araştırmacılarda benzer bir sonuca rastlamışlardır. Düzenli meyve suyu içen çocuklarda kemik erimesi kola içen çocuklarla aynı boyutta çıkmıştır. Kemikleri sünger gibi yumuşacık ve kırılgan olduğu görülmüştür. (Scandinavian Journal of Social Medicine 1997)

Özellikle elma ve armut suyu yüksek oranda sorbit (meyve şekeri) içerir. Bu öğütülmesi zor olan madde sindirim sistemi gelişmemiş bebek ve çocuklarda mide ağrısı, gaz ve kusma gibi etkiler yaratır.

Meyve sularında tuz yoktur. Bu da çok tüketildiğinde tuz-su dengemizi altüst eder. Sonuç kusma, kasılmalar, apathie, bulantı gibi sorunlardır.

Çocuklarda Aşırı meyve suyu tüketimi gelişim geriliği yaptığını Amerikalı bilim adamları bulmuşlardır. Çünkü büyümek için gerekli protein ve yağlar eksik kalmıştır. (Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine 1999 ve British Medical Journal 1999)

Her şeyin fazlası zarardır. Kimseye meyve suyu içmeyin demiyoruz. Ancak her zaman altın kuralı uygulayın. Doğal ve dengeli beslenin. Bir bardak meyve suyunda çok fazla meyvenin konsantresi vardır. Buda aşırı tüketimdir. Bünyemizin kaldırabileceğinden çok iyi olan maddeler de zarara dönüşebilir. Ayrıca meyvenin kendisinde suyunda olmayan bir çok ekstra artılar da vardır.

Fizyoterapist Oğuzhan Söylemez.