SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Dünyadan Süt Dişi Gelenekleri

DİŞ ALBÜMÜ' nden alınmıştır...

Afganistan
Dişlerini bir fare deliğinin içine bırakırlar ve "kirli, eski dişimi al ve bana onun yerine küçük, temiz bir diş ver" derler.

Amerika Birleşik Devletleri
Amerikalı çocuklar, dökülen süt dişlerini yastığın altına koyarlar. Uykuya daldıklarında "Diş Perisi"nin gelip, dişi alacağına ve onun yerine para bırakacağına inanırlar.

Arjantin
Dişlerini bir bardak suyun içine koyarlar. Gece olunca El Ratoncito adında küçük bir farenin gelerek, bütün suyu içip, dişi alarak boş bardağın içine bozuk para veya biraz şeker bırakacağına inanırlar.

Arnavutluk
Dişlerini evlerinin çatısının en üstüne atarlar ve "fare, fare, bozuk dişimi al ve bana sağlıklı ve güçlü bir diş gönder" derler.

Avustralya Aborijinleri
Aileleri, dişlerini pandanus bitkisinin içine yerleştirmelerine yardım eder. Pandanus bitkisi büyüyüp ağaç olurken dişilerinin de büyüyeceğine ve Pandanus yapraklarında, dişler büyürken çocukları koruyacak ruhlar olduğuna inanırlar.

Brezilya
Anneleri dişlerini dışarıya atıp şu şiiri okumalarını söyler: "Güzel kuşlar, sevgili kuşlar, şu dişimi alın ve bana yeni bir diş getirin". Kuşlar sadece temiz dişleri aldığı için dişlerimi her gün fırçalarlar.

Çin
Üst dişlerini yatağın ayağının yanına, alt dişleri çatıya koyarlar. Aileleri, bunun yeni dişlerinin büyümesini hızlandıracağını söylerler.

Endonezya
Dişlerini geriye doğru çatıdan atarlar. Dişlerinin düzgün çıkması için eski dişlerini dümdüz atmaları gerekir.

Fas
Yatarken dişlerini yastığın altına koyarlar. Ertesi sabah güneş doğarken kalkıp dişlerini güneşe doğru atıp, "sana bir eşek dişi veriyorum ve bana bir ceylan dişi vermeni rica ediyorum" derler.

Güney Afrika
Dişlerini odalarında terliğin içine bırakırlar. Akşam bir fare gelir, dişi alır ve yerine bir hediye bırakır.

Haiti
Dişlerini çatıya atarlar ve "Fare, fare, fare! Sana çok güzel bir diş verdim, sen de bana eski bir diş ver" diye seslenirler. Asıl söylemek istediklerinin tam tersini söylerler ki kurnaz fareyi kandırıp gerçekten almak istediklerini alabilsinler.

İspanya
Dişlerini yastığın altına saklarlar. Uyuduklarında Ratoncito Perez isimli farenin dişlerini alıp yerine biraz para veya şeker bırakacağına inanırlar.

Japonya
Üst dişleri çıkarsa onu çamura atarlar. Eğer alt dişleri çıkarsa onu çatıya atarlar. Böylece eski dişlerinin yerinde düzgün bir diş çıkacağına inanırlar.

Kazakistan
Dişlerini banyo küvetinin altına atarlar ve "fare, fare, lütfen bana yeni bir diş getir" derler.

Meksika
Dişlerini yataklarının yanındaki bir kutunun içine koyarlar. Uyurken sihirli fare El Raton'un gelip dişlerini almasını ve yerine biraz para bırakmasını dilerler. Meksikalı çocuklar El Raton'un ön dişleri için biraz daha fazla para bırakacağına inanır.

Mısır
Dişlerini bir parça pamuğa veya mendile sarıp dışarı çıkarlar. "Parlayan güneş, parlayan güneş, bu sığır dişini al, bana bir gelin dişi getir" derler. Sonra dişlerini çok yükseğe, güneşin gözüne doğru atarlar.

Nijerya
Çıkan dişlerini 8 küçük taş ile beraber toplamı 9 olacak şekilde avuçlarında tutarlar (kızlar dişini 6 taş ile birlikte toplamı 7 olacak şekilde tutabilir). Sonra gözlerini kapatırlar, yüksek sesle adlarını söylerler, ellerindekileri sayarlar ve "dişimi geri istiyorum" derler. Hepsini birden atıp koşarak kaçar. Hızlı koşmak çok önemlidir.

Pakistan
Dişlerini pamuğa sararlar. Güneş batarken nehir kenarına giderler ve dişlerini suya atarlar. Böylece iyi şans getireceğine inanırlar. Eğer yakında nehir ya da dere yoksa bahçeye atarlar.

Sri Lanka
Gözlerini kaparlar ve "sincap, sincap, bu dişi al ve bana yeni bir diş ver" derler. Sonra dişlerini çatıya atıp evin içinde koşarlar.

Şili
Dişlerini annelerine verirler. Anneleri dişlerini altın veya gümüş kaplatır ve çocuğuna kolye veya küpe yaptırır.

Tacikistan
Dişlerini tarlaya ekerler ve onlar da büyüyünce savaşçı olurlar.

Türkiye
Dişlerini çatıya atarlar ve farelerin eski dişlerini alıp yeni bir diş getirmesini isterler.

Uganda
Dişlerini, farelerin geçiş yolu üzerindeki bir kabın arkasına bırakırlar. Ertesi gün dişleri yok olmuş olur ve kabın içinde biraz para bulurlar. Ama bazı fareler diğerlerine göre daha fakirdir.

Venezüella
Dişlerini yastığın altına koyarlar. Uyudukları zaman bir fare gelip dişlerini alıp yerine biraz bozuk para bırakır.

Yeni Zelanda
Dişleri yastığın altına koyarlar. Aileleri onu alır ve küçük bir hediye bırakırlar. Sonra dişi büyük Wailato nehrine atarlar.

 

Uzmanlarımıza Dair

Jale DuralUzmanlarımız… Öncelikle belirtmek isterim ki, uzmanlık isteyen konuların her biri kendi başına aslında bir portal içeriği taşımaktadır. Spesifik özellikleri ile ön plana çıkan her bir uzmanımız, sevgisiyle ve bizim yaptıklarımıza olan inancıyla burada bir araya geliyor.

 

Uzman dendiğinde bunu farklı açılardan ele alıp kısa kısa değinmek isterim.

DDB dediğim, Doğal Doğum Bilincinin içeriğinde yer alan uzmanlarımız, doğumu doğal yaşamayı arzu eden herkesin bir rehber gibi bizden faydalanarak doğru adreslere ulaşabilmesinin mümkün kılınması amacıyla bu başlık altında toplanmakta…Hiçbir DDB –doğal doğum bilinci- uzmanı, bana bağlı değil, bir alt ekip değil, bir organize edilmişliğin içinde birlik değil... Her biri çok değerli bilgi ve birikimleriyle, doğumun doğallığına ve özüne duyduğu saygıyla, kalpten bir yaklaşımla, doğumda doğallığı savunan   ve bu uğurda çaba harcayan profesyonel kişiler… Doktor Hakan Çoker dışında bu sisteme gönül vererek çalışan tüm doktorlar da, ebeler de, doğum koçları da, hastaneler de, klinikler ve doğum evleri de, hemşireler de DDB uzmanları arasında değerli bir yere sahip. Onları bulabilin, ulaşabilin, referans istemeniz ve aramanız gerekmesin diye  benim arzumla burada yer almaktalar. Hiç biri reklam için burada değil.

Sonra mutlu ve özel anların o ana sabitlenerek saklanmasını sağlayan, yıllar ve mesafeler ötesine taşıyan fotoğrafların ve her türlü görselin yaratıcıları da var.. Yarattıkları albümler, yaratılmış en güzel mucize olan bebeklerimizle olan o ilk büyülü anların zaman içinde aynı değeriyle taşınmasına aracı oluyorlar.. Anne kalbinin asla unutmayacağı o anları, diğer sevdikleriyle ve en önemlisi o mucize bebeğin kendisiyle, yıllarca sonra paylaşabilmeleri için.

Diğer konularda uzmanlar da var… Doğal yaşamın konularının uzmanları, doktor uzmanlar, özel konularda çok emek ve tecrübe sahibi olup artık uzmanlaşmış anneler, eğitimciler, danışmanlar ve daha pek çoğu, bu bölümde kendi köşelerinde bloglarını oluşturabilecekler. Sorularınıza cevaplar yazabilecek, soru sorabilecekler. Bu çoğumuzun en büyük ihtiyacı... Çünkü o kadar ortak problemler yaşıyoruz ki çoğu zaman… Aranızda uzmanlığıyla farkı fark edilen kim var ise keyifle tanımaya hazırım…Bana yazın...

İçten sevgilerimle…..

Jale Dural


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...