SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Henüz Konuşmayan Çocuğa Dil Öğretirken

Bütün çocuklar, konuşmayı öğrenmeden önce pek çok sözel olmayan iletişim becerilerini öğrenirler. Bu beceriler ses çıkarma, uzanma, gösterme gibi eylemler olabilir. Çocuklar konuşmaya başlamadan önce, iletişimin farklı işlevleri veya amaçları yerine getirdiğini ve kendi sahip oldukları iletişim becerilerini toplumsal, duygusal ve fiziksel gereksinimleri karşılamada kullanabildiklerini öğrenirler.


İletişimin söz-öncesi dönemi , tüm çocukların geçtiği temel bir aşamadır. Bu dönemde, çeşitli iletişim deneyimleri yaşamak daha sonraları etkili sözel iletişim becerilerine sahip olmaya temel oluşturur.
Çocuğunuz bebek olduğu için henüz konuşamadığı gibi bu alanda geriliği olan daha büyük yaşta bir çocukta olabilir. İletişim becerileri kazandırma yöntemleri, tüm çocuklar için aslında aynıdır. Söz öncesi dil öğrenmenin beş temel alanı şunlardır.

1.Başkalarına dikkat yöneltmeyi ve cevap vermeyi öğrenmek: Bu beceri çocuğun ilk kez göz kontağı kurmasıyla başlayan ve tüm gereksinim ve düşüncelerini ifade eder hale gelmesine kadar devam eden sürekli gelişimin bir parçasıdır.
2.Oynamayı öğrenmek: Oyun sırasında çocuk rahattır ve oyun sırasında sözcük dağarcığı gelişir. İsteme, red etme, rica etme, paylaşmaya ilişkin dil becerilerini öğrenir ve bunları kullanması için cesaretlendirilecek en ideal ortamdır.
3.Sıra almayı öğrenmek: Sıra almak karşılıklı konuşmanın temelidir. Bu beceri çocuğun ilk sözcüğünü öğrenmeden önce edinilir ve sözel dil becerileri geliştikçe devam eder.
4.Taklit etmeyi öğrenmek: Birçok çocuk yüz ifadelerini ve eylemleri taklit etmeyi daha kolay bulurlar. Bunların taklidi, çocuğu önce sesleri taklit etmeye sonra da sözcükleri taklit etmeye hazırlar. Çocuk bizim kullandığımız sesleri çıkarmayı ve giderek tüm sözcükleri ve cümleleri kurmayı öğrenir.
5.Günlük yaşamda iletişim becerilerini kullanmak: söz-öncesi dönemdeki çocuklar, ses tonuyla veya jestlerle gereksinimleri iletmeyi öğrenebilirler. Bu yöntemin dikkatine varan çocuk bu durumdan çok yararlanacaktır. Bu becerileri öğrenmek iletişimde sözel ifadeye de zemin hazırlar.

Bu beş temel alanının kazanılmasında şunlara dikkat etmeniz çocuğunuzun dil gelişimi için faydalı olacaktır.
1.Çocuğunuzu iletişim kurması için cesaretlendirin.
2.İletişim kurarken cevap vermesi için zaman tanıyın
3.Çıkardığı iletişimsel olmayan seslere olumlu tepkiler verin.
4.Aynı eylemler için aynı sözcükleri kullanın.
5.Çocuğunuzu gözleyin.
6.Çocuğunuzun sizinle oynamasını sağlayın.
7.Paylaşabileceğiz oyuncaklar seçin.
8.Çıkardığı sesleri taklit edin.
9.Çıkardığı sesleri eylemlerle eşleştirin.
10.Çıkardığı sesleri oyuncaklarla eşleştirin.
11.Dikkatin ve ilgisinin dağılmamasını sağlayın.
12.Doğal konuşmaya özen gösterin.




 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...