SİTE: Ana Sayfa Op. Dr. Hakan Çoker ve Doğal Doğum Uluslararası HypnoBirthing Kursu 7-10 Mayıs 2009
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Uluslararası HypnoBirthing Kursu 7-10 Mayıs 2009

Uluslararası HypnoBirthing kursu 7-10 Mayıs tarihlerinde Marmaris'te yapıldı.
3 sene önce İngiltere'de katıldığım kurstan herkes gibi ben de etkilenmiş ve bu kursun bazı bölümlerini eğitimlerime katmıştım. Eğitimcimiz Renee Buchanan'a bu kursu Marmaris'te yapmayı önermiştim."Neden olmasın" diye cevap vermiş ancak ciddiyetimi tam olarak görememişti. Uzun süren ısrarlarım ve cesaretlendirmem sayesinde kursu açmaya karar verdik. Katılımcıların İngiltere'den buraya gelip gelmeyeceği konusunda tereddütleri vardı. Ancak ben Marmaris adına güveniyordum. Bu ismi duyanların İngiltere'deki kurs yerine burayı tercih edeceklerine emindim.


Nitekim öyle oldu. Kursa yoğun bir ilgi oldu. Hatta bazı katılımcıları kabul edemedik.

Uluslararası bir kurs oldu.

HypnoBirthing uluslararası bir organizasyon olmasına rağmen üyelerinin birçoğu Amerika ve İngiltere'den olmaktadır. Ancak Marmaris kursu HypnoBirthing kursları içinde ayrı bir önem kazandı. Coğrafi konum nedeni ile 6 değişik ülkeden katılımcı vardı. İngiltere ve Türkiye'den katılımlar yoğun olurken, İsrail'den 2, Ürdün'den 1, Hollanda'dan 1 katılımcı kursta yerini aldı. Değişik ülkelerdeki doğum politikalarının tartışılması, doğumun ne kadar evrensel olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Branşlarına göre katılımcılar ilk 2 gün, Dr.Hakan çoker ileDoğuma Giriş veya Renee Buchanan ile Hipnoza Giriş derslerini aldılar. Daha sonra 2 grup birleşerek hypnoBirthing Kursu yapıldı.

Doğumda korkunun doğuma ne kadar zarar verdiği bir kez daha vurgulandı.

HypnoBirthing eğitiminin temelleri 1930 yıllarında "Korkusuz Doğum" kitabının yazarı Dr. Dick Read'e dayanır. Dick Read kitabında korkunun neden doğumu durdurduğunu ve müdahaleleri getirdiğini anlatırken, sadece bilgi ve gevşeme teknikleri ile doğumun ne kadar kolaylaştırılabileceğini anlatır. Doğum normal, doğal ve sağlıklıdır. Doğum ilkel beynin gerçekleştirdiği karmaşık bir eylemdir. Doğumu kontrol etmeye çalıştıkça doğum mekanizmalarının bozulduğunu görüyoruz. Eğer kendi doğumumuzun başlayarak, yaşam boyu toplum tarafından bilinçaltımıza yerleştirilmiş korkuları özgürleştirme şansımız olursa, bilinçaltı kontrolündeki doğum mekanizmaları çok kolay işleyecektir. İşte kurs boyunca gevşeme, imgeleme, hipnoz teknikleri ile, gebelerin korkularından nasıl özgürleşebilecekleri anlatıldı. Kendine, bedenine, bebeğine ve en önemlisi sağlık profesyonellerine güvenen annelerin nasıl rahat doğumlar yaptıkları filmlerle gösterildi.

Doğumda gebelere sunduğumuz rutin müdahalelerle onlara zarar veriyor olabilir miyiz?

Dünyada hamile eğitimi için uygulanan birçok uluslar arası, kendini ispatlamış teknik var. Bazı eğitim teknikleri değişmekle beraber, hepsinin temel felsefesi tek bir noktada birleşir;

*Doğum, normal, doğal ve sağlıklıdır.
*Rutin müdahaleler ve hızlandırmalara maruz kalmadan doğum yapma hakkı, her anneye tanınmalıdır.

İşte bu açıdan bakıldığında modern doğum biliminin artık doğumları yönetmeye kalktığını görüyoruz. Oysa birçok karmaşık hormonal sistemin mükemmel işleyişine yapılan gereksiz ve rutin müdahaleler, doğumun doğallığını bozarak, doğuma zarar vermektedir. En basit bir örnek seçersek, doğumda ülkemizdeki birçok hastanede gebeler aç bırakılmaktadır ve bunun bilimsel bir dayanağı yoktur. Aç bırakılan gebeler, enerji ihtiyacı serumla karşılanmakta, bu müdahale de onları yatağa bağlı kalmaya mahkum etmektedir. Böylece doğumda gebeler kendilerini normal doğum yapan bir kadından çok hasta gibi hissetmektedir. En önemli ihtiyaçları olan hareket özgürlüğü ellerinden alınmaktadır. Her bir müdahale diğerine zemin hazırlamaktadır.
Kurs sırasında normal fonksiyonlarını yerine getiren bu gebelerimizin, en büyük ihtiyaçlarının güven ve sevgi ortamı olduğu vurgulanarak, bu ortamın hazırlanmasındaki önemli noktalar vurgulandı. Tabii burada en büyük görev babalara düşüyordu. Böylece babaların da doğumda aktif rol almaları ve bebekleriyle güçlü bağlar kurabilmeleri sağlandı.

Artık Türkiye'de 10 HypnoBirthing eğitimcisi var.

3 yıldan bu yana doğal doğum felsefelerini yaymak için çaba sarf etmekteyim. Bu amaçla birçok kişi kurslarıma katıldılar ve bunların bir bölümü aktif olarak çalışmaya başladılar. Şimdi bu eğitimcilere 10 kişi daha katıldı. Çok yakında hizmete sunacağımız yeni sitemizde bu kişilere çok daha kolay ulaşabileceksiniz. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla sizlere en kısa zamanda bu kursların müjdelerini vereceğiz.

Lorens Arslan'ın düzenlediği Yoga ve Meditasyon eğitimi kursu tamamladı.

Lorens Arslan merkezimizde yoga, nefes çalışmaları ve meditasyon eğitimleri ile tanınıyor.Kurs öncesi ve sonrasında Lorens, doğum öncesi ve doğum sırasında annelerimize yardımcı olmak için eğitimcilerin kullanabileceği egzersiz, yoga, masaj ve meditasyon çalışmalarından oluşan seminerler verdi. Katılanlar bu çalışmanın kursu tamamladığını ve hamile eğitimine pratik birçok katkı sağladığını söylediler.

2010 yılı için şimdiden çalışmalar başladı.

2010 yılında 2. HypnoBirthing kursunu yine Marmaris'te planlıyoruz. Amacımız Marmaris'i Doğal Doğum ve Hamile Eğitimi Merkezi haline getirmek.

Ayrıca bir sürprizimiz daha var. Bu kursun katılımcılarından biri dünyaca ünlü "Aktif Doğum" kitabının yazarı Janet Balaskas'dı. Janet kurstan ve Türkiye'deki çabalarımızdan çok etkilendi. Mayıs 2010 tarihinde Aktif Doğum kursu için gelmeyi ve destek olmak istediğini belirtti. Bu iki kurs için de kesin tarihler belli olur olmaz sizlere bildireceğim. Kurslardan haberdar olmak isterseniz lütfen bu maili ilgili kişilere aktarın ve sitemize üye olmalarını sağlayın. İnternet dışında duyuru yapılmayacaktır.

 

Jale Özen DDB

Doğumda Zamana Saygıya Dair


Doğumun zamanını beklemek ve doğumda da zamana saygı duymak... Süreci yaşamak ve hissetmek

İşte gene harika bir doğum.

Dr.Ahmet Akkoca' dan dinliyoruz:

42+1 haftada aramıza gelen Sofi bebek doğumda zaman...

Devamını oku...

Op.Dr.Hakan Çoker

LCCE(Lamaze Certified Childbirth Educator)

HP (HypnoBirthing® Practitioner) 

www.dogaldogum.com

 


1965 İstanbul doğumluyum. 1984 yılında Darüşşafaka Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1984-1990 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesinde tıp eğitimimi tamamladım. 1990-1994 yıllarında İstanbul Taksim Hastanesi'nde Kadın Hast. ve Doğum asistanlığımı tamamlayarak uzman oldum.

Devamı...


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...