SİTE: Ana Sayfa
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Hamilelikte Doğru Uyku Pozisyonu ve Omurga Sağlığı

Hamilelik döneminde bel, sırt, bacak, boyun ağrıları yoğun bir şekilde artar. Zaten medeni hayatın imkanları nedeniyle güçsüzleşmiş omurga ve doğru şeklinde sağlamlaşmamış olan postür, hamilelik dönemiyle sürekli değişen ağırlık merkezi ve kilo değişimi karşısında iyice bocalar.

Özellikle günlük yaşamda çok harekete dikkat edilse dahi, uyku sırasında  yanlış yatış alışkanlıkları ve bedenin değişen durumuna uyumlanmayan pozisyonlar nedeniyle belde, sırtta ve boyunda hatta bacaklarda, kalçada ağrılar olabilir.


Hamilelikte değişen ağırlık merkezi nedeniyle bel lordozu daha da çukurlaşır. Bu da sakatlanmalar için oldukça müsait durumları yaratacaktır. Ayakta yapmak gerekenlere tekrar değineceğim ama şimdi uykuda olması gerekenleri sizlerle paylaşacağım.


Özellikle sırt üstü yatış pozisyonunda belin korunması çok önemlidir. Ayakların dizden kırık olması ve başın ince bir yastıkla desteklenmesi gerekir. Hamilelikte ise dizlerin altının yastıkla yükseltilmesi ve başın ve üst bedenin de -özellikle ilerleyen aylarda- 45 derece eğimde olmasının sağlanması doğrudur. Bu destekler olmaksızın sırt üstü yatış hamilelikte  önerilmez çünkü bebeğe giden anadamara olan basıncın bebeğin üzerinde de sıkıntı yaratması sözkonusu olabileceği gibi,  bu yatış şekli bebeğin omurgasıyla annenin omurgasının kaşık pozisyonuna gelmesine neden olabilir , bu  da normal doğum için doğru bir bebek pozisyonu değildir. O nedenle sırt üstü yatışlarda, özellikle ilerleyen aylarda 45 derecelik eğimli açının yaratılması, bacakların altının yastıkla yükseltilmesi en doğru olan yaklaşımdır.


Hamilelik döneminde genelde yana ve özellikle sol tarafa yatmanız önerilir bu durum Vena Cava damarına basınç olmaması için önemlidir. Hamilelik dışındaki zamanlarda yan yatışlarda sağa yatmak önerilirken hamilelik döneminde durum tam tersidir.

Yan yatışlarda da omurganın düzgün yapısını muhafaza etmek gerekir. Bunu sağlamak için çok yumuşak ve çok sert yataklardan kaçınmak gerekir. Omurganın formunu ve uzun yapısını koruyacak yatış şeklini desteklerle sağlamak en doğrusudur.


Yan yatış pozisyonunda, karın ağırlık merkezini öne doğru çekeceği için bele fazladan yük biner. Karnın  yatak ile arasına karını destekleyen ince bir yastık koymak bu durumu rahatlatabilir.

Ayrıca yan yatarken kalça ve bacaklar arası mesafenin dengesizliği, üstteki bacağın, alttaki bacağın üzerine inişinde  bel üzerinde fazladan basınç demektir. Bu durumda bacakların arasının da yastıkla beslenmesi ve kalça genişliği hizasında olacak şekilde bacaklar arası açıklığın bu yastık desteğiyle korunması gerekir.

Bunun için aslında hamile olmak da gerekmez. Kadın, erkek herkes yatarken buna dikkat edebilse eminim çok fazla kişinin omurga sağlığı için de büyük gelişme olur.

Yatış sırasında başı, beli, bacak arasını destekleyen yastıklar  dünyanın heryerinde kullanılmaktadır.

Bunların içinde en rahat kullanılanı ve bebek emzirirken de, bebek için de kullanılabilir olanları genellikle C formunda olan yastıklardır.

Bu formda yastıklar başı, bacak arasını ve karını ve hatta kuyruksokumunu dengeleyeceği için hamilelikte kullanılması tüm dünyada önerilmektedir.


C formunda ve ortalama 160-180 cm uzunluğunda bu tip yastıklar siz de edinebilir veya diktirebilirsiniz. Sentetik olmamasına ve yıkanabilir olmasına dikkat ediniz. Bebeğiniz için etrafını sararak destek ve çit olarak da kullanabileceğiniz için kalıcı ve yararlı bir yastık olacaktır. JD tasarım örnekleri de arzu edenler için sitemizdeki  ürünler bölümünde mevcuttur.

http://hamilelerkulubu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=190:cyastik&catid=74:yastiklar&Itemid=164

Sevgilerimle

Jale ÖZEN

 

BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...