SİTE: Ana Sayfa Op. Dr. Hakan Çoker ve Doğal Doğum Doğum Sanatımıza Ne Oldu?
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Arama

Hamileler Kulübü

Doğum Sanatımıza Ne Oldu?

SEVGİLİ ÖZLEM VE BEBEĞİ ZEYNEP

Doğumla ilgili eski kitapları okuduğunuz zaman, doğum hep bir sanat olarak anlatılırdı. Bugünün teknoloji imkanları yoktu. Doktor ve ebelerin tanıları, sadece muayene ve hislere dayanıyordu. Hissetmek önemliydi. Ve sezaryen sadece gerçekten gerekli olduğunda başvurulan bir uygulamaydı.

Ultrason yoktu. Bebeğin pozisyonu elle muayenede anlaşılıyordu. Kardiotokograf denilen bebek kalp atışları ve kasılmalarını yazan monitörü yoktu. Bebek tahta bir alet yardımı ile kulakla dinleniyordu. Kuvözler yoktu. Bebekler ısınması için anne veya yakınının sıcak tenine emanet ediliyordu. Hatta hastaneler yoktu. Kadınlar evin ve sevdiklerinin sıcaklığıyla doğumu karşılıyorlardı.

Her şey daha doğaldı. İnsancıldı. Sıcaktı. Doğumda "sevgi" her şeyin üstündeydi. Dokunmak vardı. Anneler doğuma hep hazırdı. Onlar bebeği için çalışan aktif annelerdi. Doğum onların işiydi. Doğumu başkalarından beklemezlerdi. Anneye saygı vardı. Anneye duyguları ve hissettikleri soruluyordu. Onun yüzüne bakılıyordu. Hareketlerine bakılıyordu. Annenin bu davranışlarından doğumun gidişi hissediliyordu.

Hatta bebeğe saygı vardı. Bebekler sevgi denizinde doğuyorlardı. Sarılıp sevgiyle karşılanıyor, hemen anneyle buluşuyorlardı. Kopmayı değil, buluşmayı yaşıyorlardı. Dünyaya ilk adımlarında dokunulmayı, güveni ve sevgiyi hissediyorlardı.

Ama her şey bu kadar da tozpembe değildi. Doğumda işlerin ters gittiği çok anlar vardı. Zor doğumlar vardı, ölen anneler ve bebekler vardı. Hastalıklar vardı. Sakat doğan bebekler vardı.

Teknolojinin gelmesi ile anne ve bebek ölümleri azaldı. İlaçlarla hastalıklar ve kanamalar azaldı. Erken doğan bebek artık ölmedi. Annesi ile bir ömür hayat yaşadı. Teknoloji sayesinde birçok hayat kurtuldu.

Teknoloji geldi ama birçok şeyi de götürdü. Doktorlar artık anneye sırtlarını döndüler. Teknolojik aletler ve müdahaleler onları esir aldı. Dokunmak kalktı. Hissetmek kalktı. Anneye hiç danışılmamaya başlandı. Ne istediği, nasıl bir doğum hayal ettiği sorulmadı.

Anneler tüm kontrolü doktorlara bıraktılar. Bedenlerinin kontrolü artık onlarda değildi. Hatta duyguları bile teknolojiye teslimdi. Makine ne derse oydu. Anneler hislerine güvenmez oldu.

Doğumda risklerin kalkması adına sezaryen oranları inanılmaz rakamlara ulaştı. Nerdeyse bir nesil sezaryenle doğdu. Bunun toplumsal etkileri hiç araştırılmadı.

Bebekler artık yalnız kaldı. Anneleri yerine aletler, hortumlar, yanan-sönen ve ses çıkaran makinelerle bağ kurar oldular. Bebeklerin doğumda her şeyin farkında olduğu, bir birey olduğu unutuldu. Onun ne isteyebileceği sorgulanmadı.

Doğum sanat olmaktan çıktı. Teknolojik bir karar aşamaları zinciri oldu. Doğumlar şemalar ve çizelgelerle yönetilir oldu. Doğumdaki duygular unutuldu.


Şimdi ben doğum sanatını yeniden hatırlamak ve sizlerle paylaşmak için eski kitapları okuyorum. Sanatını en iyi şekilde yapmış ebelerle konuşuyor ve öğreniyorum. Doğum sanatının sırlarını ebelik kitaplarının satır aralarında arıyorum.

Doğum sanatının yeniden konuşulur ve uygulanır olmasını diliyorum. Doğumlarda teknolojinin anneyi esir almasını değil, ona yol gösterici olmasını diliyorum. Annelerin kendi bedenlerinin kontrolünü yeniden ele almalarını istiyorum. Annelerin içlerindeki doğurma gücünü açığa çıkarmalarını istiyorum. Anneliğin yeniden aktif yaşanmasını hayal ediyorum.


Doğum sanatını ve onun hayatımıza kattıklarını geri istiyorum.


Op.Dr.Hakan Çoker - Lamaze ve Hypnobirthing Hamile Eğitim Uzmanı

21 Şubat/2009

www.dogaldogum.com


Lütfen yorumlarınızı bekliyorum.



Op.Dr.Hakan Çoker LCCE(Lamaze Certified Childbirth Educator)---HypnoBirthing® Practitioner
Ametist Hamile Eğitimi-Marmaris  Bu e-posta adresini spambotlara karşı korumak için JavaScript desteğini açmalısınız
www.dogaldogum.com 
Doğal Doğuma Destek ve Hazırlık Grubu http://health.groups.yahoo.com/group/dogaldogum2008/
252 4135513/542215147
 

Jale Özen DDB

Doğumda Zamana Saygıya Dair


Doğumun zamanını beklemek ve doğumda da zamana saygı duymak... Süreci yaşamak ve hissetmek

İşte gene harika bir doğum.

Dr.Ahmet Akkoca' dan dinliyoruz:

42+1 haftada aramıza gelen Sofi bebek doğumda zaman...

Devamını oku...

Op.Dr.Hakan Çoker

LCCE(Lamaze Certified Childbirth Educator)

HP (HypnoBirthing® Practitioner) 

www.dogaldogum.com

 


1965 İstanbul doğumluyum. 1984 yılında Darüşşafaka Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1984-1990 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesinde tıp eğitimimi tamamladım. 1990-1994 yıllarında İstanbul Taksim Hastanesi'nde Kadın Hast. ve Doğum asistanlığımı tamamlayarak uzman oldum.

Devamı...


BEBEĞİM

Sütlaç Annesini TV de İzledi

Sütlaç Annesini TV de İzledi


Anne Olunca Anladım programı Kanal1  in konuğuyduk Dr. Hakan Çoker ile. Sevgili Hülya Yıldırım, bilinçli bir anne olarak kendini bu konulara adamış. Devamını oku...

More:

DOĞAL YAŞAM

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler

Bebekli Piknik, Dere Çiftliği' nde Melekler


Az kişiydik, öz kişiydik, Dere Çiftliğindeydik, bebeklerleydik, biraz üşüdük, fazlaca da terledik, gezdik, dereye düştük, bol bol yedik, içtik, uyuduk, uzandık, sohbet ettik, çilek topladık yedik, bal...

Devamını oku...
More:

JALE ÖZEN KİMDİR?

Kişisel Bilgiler:
Doğum: 1968-Kayseri
Uyruk: T.C.
Eğitim: 1993-1990 Marmara Üni. Güzel Sanatlar Fak. Tekstil Anasanat dalı-Giyim Bölümü
1989-1985 Ege Üni.Tekstil Müh. Fak. Tekstil Teknolojisi
1985-1982 İzmir Karataş Lisesi –Matematik Bölümü

CEP:0 537 327 00 06

Jaleozen68@gmail.com

Devamı...